Nä fy
Sötpotatis är inte något som jag tycker var någon större hitt. I vanliga fall hittills har det varit jätte god mat mycket nya och spännande recept... men nu de sista två veckorna har varit mindre bra, och jag ser inte fram emot i morgon coscos är inte min grej. På tal om coscos mins jag när jag smakade de första och enda gången, de är något man fått lära sig när man är liten att man måste smaka, så jag tog för mig i matsalen på skolan och så satte vi oss för att äta. Jag smakade först på de och kunde inte häjda grimagerna. Det var riktigt äckligt, sen så åt jag vidare och i slutet av lunchen (var en av de där extremt långa sittningarna i matan) så då tänkte jag att de där inte kunde vara så äckligt som jag tyckte det var förra gången. Så följden blev att jag smakade de igen och med samma ut kommst... så coscos kan de som tycker om de få behålla för min del.
Jaja i dag var de i alla fall sötpotatis potatis grattinerat i ungn med kyckling.
I dag håller jag på att lära mig om ateroskaleros vilket mynnar ut i infarkt (hjärta/hjärna/njure). Arteroskaleros är en sjukdom som beror på att artärernas epitelceller i det indersta lagret blir skadat (detta kan bero på olika saker). Blodet innehåller rätt höga halter av low density lipoproteines (LDL) normalt. Detta LDL kan oxiderar i kontakt med syra radikaler som finns i endotelcellerna. Det oxiderade LDL:et vandrar in i de skadade epitelcellerna där de fagosyteras av makrofager som differentierar till slumceller. Mackrofagerna sänder ut tilldragande ämnen vilket leder till att fler fagosyterande monosyter migrerar till området. Där fagosyterar de tills de dör.
Påverkan på kärlen blir då dels att dessa blir trängre vilket stryper boldflödet eller så kan de ruptera så att placken(som dessa döda skumceller kallas) kan bilda blodproppar och totalt stoppa blodflödet.
Om detta sker i hjärtats coronakärl (blod tillförseln stryps) kommer hjärtcellerna i förbindelse med detta kärl att dö av och ersättas av dett och bindväv. Om detta inte stoppas i ett tidigt skede kan personen få en hjärtinfarkt.
Alltså detta är ju intressant men det är en aning mycket att trycka in i min lilla lilla skalle. Förstår inte riktigt hur man ska lära sig så mycket på så lite tid. Något jag kan säga med handen på hjärtat är att jag inte alls viste att en receptarie ska kunna så mycket för att få stå på ett apotek och fråga om kunden vill ha en påse.
EN sak är då säker, innan dehär åren är slut kommer jag vara jätte klok.
Jaja i dag var de i alla fall sötpotatis potatis grattinerat i ungn med kyckling.
I dag håller jag på att lära mig om ateroskaleros vilket mynnar ut i infarkt (hjärta/hjärna/njure). Arteroskaleros är en sjukdom som beror på att artärernas epitelceller i det indersta lagret blir skadat (detta kan bero på olika saker). Blodet innehåller rätt höga halter av low density lipoproteines (LDL) normalt. Detta LDL kan oxiderar i kontakt med syra radikaler som finns i endotelcellerna. Det oxiderade LDL:et vandrar in i de skadade epitelcellerna där de fagosyteras av makrofager som differentierar till slumceller. Mackrofagerna sänder ut tilldragande ämnen vilket leder till att fler fagosyterande monosyter migrerar till området. Där fagosyterar de tills de dör.
Påverkan på kärlen blir då dels att dessa blir trängre vilket stryper boldflödet eller så kan de ruptera så att placken(som dessa döda skumceller kallas) kan bilda blodproppar och totalt stoppa blodflödet.
Om detta sker i hjärtats coronakärl (blod tillförseln stryps) kommer hjärtcellerna i förbindelse med detta kärl att dö av och ersättas av dett och bindväv. Om detta inte stoppas i ett tidigt skede kan personen få en hjärtinfarkt.
Alltså detta är ju intressant men det är en aning mycket att trycka in i min lilla lilla skalle. Förstår inte riktigt hur man ska lära sig så mycket på så lite tid. Något jag kan säga med handen på hjärtat är att jag inte alls viste att en receptarie ska kunna så mycket för att få stå på ett apotek och fråga om kunden vill ha en påse.
EN sak är då säker, innan dehär åren är slut kommer jag vara jätte klok.
Kommentarer
Trackback