Min uppgift!
Röd solhatt (Echinacea purpurea)
Purple coneflower, Sampson root, Missouri snakeroot, rudbeckia
Inledning
Röd solhatt eller Echinacea purpurea finns i både växtbaserade läkemedel och traditionellt växtbaserat naturläkemedel. Röd solhatt som har använts för symtomlindring vid förkylningar, under lång tid både i Nordamerika och Europa. Användningen är utbredd. Det finns många olika preparat med extrakt från olika delar av hela plantan och i Sverige säljs preparat som Echinacea friggs, Echinagard och Echinaforce (experitox och Kan Jang, sammlingspreparat).
Godkänd indikation
Enligt Läkemedelsverket har röd solhatt en godkänd indikation som traditionellt växtbaserat läkemedel, vilket får användas för att lindra förkylningssymtom och det klassas som ett TVBL på grund av sin erfarenhet av långvarig andvändning(1).
Dock är inte en långvarig eller profylaktisk behandling rekommenderad eller godkänd av Läkemedelsverket på grund av en förmodad negativ påverkan på immunsystemet, detta grundas i att röd solhatt tros ha en immunostimulerande effekt. På grund av bristfälliga studier avråder därför Läkemedelsverket från en längre behandlingsperiod än 2 veckor. Utöver detta avråds de som drabbats av autoimmuna eller systemiska sjukdomar där ibland tuberkulos, MS, leukemi och de som är drabbade av HIV eller aids (2).
Farmakologisk verkan
Echinacea purpurea tros ha en immuoreglerande effekt, genom att aktivera och stimulera produktionen av lymfocyter (T-celler) och sätta fart på fagocyteringen. Echinacea tros också ha en god effekt på ökad cellandning och inhibering av bildandet av enzymet hyaluronidas (3).
Klinisk effekt
Effekten av Echinacea är svår att bestämma på grund av att det kliniskt är svårt att jämföra mellan de olika tillverkningstillfällena, på grund av varierande framställningsmetoder samt vilken del av växten som används. Det gör också att det är svårt att avgöra vilken dos som skall användas vid de olika framställningstillfällena, vilket är en bidragande faktor till varför studierna visar olika resultat. En artikel påpekar att trots att positiva resultat uppvisats, betyder inte det är ett bevis för att Echinacea har effekt vid förkylning. Dessutom uppmärksammas att det är mer troligt att de positiva resultaten publiceras och de negativa exkluderas (4)(5).
Enligt en studie visar det sig att ett extrakt, med 5% rot och 95% växtmaterial, har en god effekt på virus som inneslöts av ett membran. I den humana studien testades bland annat luftvägsvirus, influensavirus A, B och HSV-1. Vidare beskrivs att Echinacea visar sig vara mycket mindre effektiv på virus som redan tagit sig in i cellerna. Enligt deras experiment har de kommit fram till att influensa A-virus inte utvecklar en resistens mot Echinacea på samma sätt som Tamiflu, vilket då kan göra den till ett attraktivt alternativ till andra antivirala medel på marknaden (6).
I studier utförda på laboratorier sågs att Echinacea aktiverade makrofager, natural killer-celler och förbättrade svaret från lymfosyter och monozyter. Den ökade även fagozytosen, och tillverkningen av cytokiner. Denna sammanställning grundar sig på 11 studier. I studierna deltog 764 vuxna med förkylningssymtom. Utvärderingen av dessa 11 studier är varierande, men övervägande del av de deltagande upplever symtomlindring, det är bara en studie som inte uttrycker någon symtomlindring (7).
Egna tankar
Jag bedömer graden av vetenskaplig dokumentation på följande sätt. Det finns kliniska studier gjorda på röd solhatt, dock med ett otillräckligt svar på om läkemedlet faktiskt har effekt. Så som jag tolkar det så har fokus förflyttats från den möjligheten att det finns en klinisk effekt till säkerhetsaspekter för preparatet. Detta grundar jag på en sökning som jag gjorde i PubMed, där jag får betydligt mer träffar på säkerheten att använda preparatet av olika typer av patientgrupper, än vad jag får träffar på studier som styrker dess effekt. Jag hittar få studier som är kopplade till enbart Echinaceas effekt. Det finns både in vitro och in vivo, på både djur och människor. I de in vitro-studier jag studerat har den röda solhatten visat effekt, men när det kommer till djur- och människostudier verkar det mer oklart. Men för de flesta är preparatet relativt säkert att använda. Det som sägs i översiktsstudierna är att forskarna inte har tillräckligt med information för att säga något säkert, men det som sägs överensstämmer mellan de olika källorna.
Biverkningar
Gällande säkerheten och biverkningar så är det största bekymren allergier mot beståndsdelar i naturläkemedlet och det kan många gånger vara allvarliga reaktioner. Andra rapporterade biverkningar är bland annat huvudvärk, magbesvär och utslag (7). Patienter som är allergiska mot gråbo, kamomill, prästkrage och malört skall undvika preparat med Echinacea (8). Svåra reaktioner har i vissa fall rapporterats såsom olika typer av ödem, dyspné, bronkospasmer och blodtrycksfall (8)(9).
Interaktioner
Inga kända interaktioner, långtidsanvändning med Echinacea är inte dokumenterat, inte heller påverkan under graviditet (7)(8). Det finns en obevisad teori om att det kan göra autoimmuna sjukdomar värre och detta bör tas i övervägande (7).
I en studie av 12 friska män upptäcktes att S-warfarin påverkades marginellt med samtidig administrering av Echinacea (hög dos). Medan R-warfarin var opåverkad av närvaro av Echinacea, detta tros bero på att de metaboliseras av olika enzymer i levern. Slutsatsen från denna studie är att trots att det finns en dokumenterad påverkan, kommer inte denna påverka så mycket att warfarindosen måste anpassas. Detta förutsatt att Echinaceapreparatet används enligt beskrivning i högst 2 veckor (10).
Referenser
1. Echinaforce, tablett. Läkemedelsverkets hemsida [www].[uppdaterat 2009-10-12, hämtat 2013-04-29] Hämtat från: http://www.lakemedelsverket.se
2. Röd solhatt endast för korttidsanvändning. Läkemedelsverkets hemsida [www].[uppdaterat 2006-01-20, hämtat 2013-04-29]. Hämtat från: http://www.lakemedelsverket.se
3. Yu D, Yuan Y, Jiang L, Tai Y, Yang X, Hu F, Xie Z. Anti-inflammatory effects of essential oil in Echinacea purpurea L. Pak J Pharm Sci. 2013 Mar;26(2):403-8
4. Simasek M, Blandino DA. Treatment of the common cold. Am Fam Physician. 2007 Feb 15;75(4):515-20
5. Arroll B. Common cold Clin Evid (Online). 2011 Mar 16; 2011. pii: 1510
6. Hudson JB. Applications of the phytomedicine Echinacea purpurea (Purple Coneflower) in infectious diseases. J Biomed Biotechnol. 2012;2012: 769896. doi: 10. 1155/2012/769896. Epub 2011 Oct 26.
7. Nahas R, Balla A. Complementary and alternative medicine for prevention and treatment of the common cold. Can Fam Physician. 2011 Jan; 57(1):31-6
8. Echinaforce, tablett. Fass hemsida [www].[uppdaterat 2009-10-07, hämtat 2013-05-01] Hämtat från: http://www.fass.se
9. Echinaceapreparat för lindring av symtom vid förkylning kan ge allvarliga överkänslighetsreaktioner. Läkemedelsverkets hemsida[www].[uppdaterat 2006-10-18 hämtat 2013-05-02] Hämtat från: http://www.lakemedelsverket.se
10. Hermann R, von Richter O. Clinical evidence of herbal drugs as perpetrators of pharmacokinetic drug interactions. Planta Med. 2012 Sep; 78(13):1458-77